close
Ώρα
17.04.24

Ποιος είναι online

Σύνδεση

Επιθυμείτε να σας στέλνονται ενημερωτικά e-mail;


Όχι στη Λαϊκή αγορά της οδού Κ. Αστρινάκη
27.04.12

synedriako.jpg

 Πληροφορηθήκαμε, δυστυχώς καθυστερημένα, (γιατί άραγε μετά από παρέλευση 15 ημερών;) ότι η 2η Δημ. Κοινότητα αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να μεταφέρει τη λαϊκή αγορά της Πέμπτης από το οικόπεδο Λυδάκη (Πατέλλες), στην οδό Κ. Αστρινάκη, παραβιάζοντας στοιχειώδεις αρχές δημοκρατικής ευαισθησίας και δεοντολογίας, χωρίς διαβούλευση και συνεννόηση με την τοπική κοινωνία της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης, που εκφράζεται μέσα από τον εκπρόσωπό της στη Δημ. Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής.

Στην συνεδρίαση αυτή, όχι μόνο δεν προσκληθήκαμε αλλά δεν προσκλήθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής, για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Ας πραγματοποιούσαν έστω με πρωτοβουλία τους μια λαϊκή συνέλευση στην Αγία Αικατερίνη, σε ουδέτερο χώρο, για να μιλήσουν και να εκφρασθούν ελεύθερα και ανεπηρέαστοι οι ίδιοι οι κάτοικοι και να πάρουν μετά τις όποιες αποφάσεις τους.
.
Με το έγγραφό μας αυτό, θα προσπαθήσουμε για μια ακόμη φορά να επιχειρηματολογήσουμε και να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω πραγματικά στοιχεία και να παρακαλέσουμε, πριν ξεκινήσουν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, να λάβετε σοβαρά υπόψη σας και πριν την λήψη σχετικής απόφασης από την πλευρά σας τα παρακάτω:
1) Παρουσιάσθηκαν στις 25/6/2009 στο κατάστημα του 2ου Δημ. Διαμερίσματος, οι μελέτες μεγάλων και σπουδαίων έργων που επρόκειτο άμεσα να δημοπρατηθούν, με στόχο να αλλάξουν την εικόνα του Διαμερίσματος, να δώσουν νέα πνοή στις πυκνοκατοικημένες περιοχές και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής όλων μας. Μεταξύ των έργων αυτών περιλαμβάνεται και η μελέτη διαμόρφωσης της οδού Κ. Αστρινάκη που σύνδεει την Λ. Κνωσσού με την Λ. Ικάρου.
O Δήμαρχος κoς Κουράκης Γιάννης παρουσία του τότε Προέδρου του 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος Σεβδαλή Γεώργιου, στις 2-7-2009, υπέγραψε μεταξύ άλλων, το τεχνικό δελτίο για την ένταξη της μελέτης «Ανάπλαση της οδού Ξάνθου», στο ΕΣΠΑ. (Άραγε όλα αυτά τι απέγιναν;)
Τον Ιανουάριο του 2010, έγινε μεγάλη σύσκεψη στην τότε Γ.Γ.Π.Κ., προκειμένου να συντάξουν τον πίνακα των έργων που θα κλείσουν το Γ΄ΚΠΣ και άλλα που θα ανοίξουν το Δ΄ΚΠΣ.
Στον Πίνακα αυτό, ενημερωθήκαμε ότι εντάχθηκε και το έργο ανάπλασης-διαμόρφωσης-ολοκλήρωσης της οδού Κ. Αστρινάκη. Το κόστος της μελέτης ανάπλασης – διαμόρφωσης – ολοκλήρωσης της οδού Κ. Αστρινάκη, ανέρχεται στο ποσό των 5,5 εκατομμυρίων €, ένα μεγάλο ποσό, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη η περιοχή μας, αφού οι ελλείψεις σε υποδομές είναι μεγάλες και πολύ σοβαρές.
2)Πάγιο και πολύχρονο αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου μας από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, υπήρξε η διάνοιξη και ανάπλαση του ρέματος που μετέπειτα ονομάσθηκε σε οδό Κ. Αστρινάκη, αφού αναβαθμίζει και εξυπηρετεί ολόκληρη την περιοχή.
3) Η μεταφορά της λαϊκή αγορά της Πέμπτης στην οδό Κ. Αστρινάκη, (με απώτερο στόχο μέχρι τέλος του έτους  να μεταφερθεί και η λαϊκή του Σαββάτου), θεωρούμε ότι μπαίνει  εμπόδιο στην αναπτυξιακή πορεία της Συνοικίας μας, αφού τα έργα ανάπτυξης στον συγκεκριμένο δρόμο  (αποτελεί και την μοναδική κεντρική αρτηρία της περιοχής μας), που τόσο πολύ τα περιμέναμε, θυσιάζονται σε βάρος της πλειοψηφίας των κατοίκων της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης και των όμορων Συνοικιών.
Άραγε το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, ποια τυχερή περιοχή θα τα καρπωθεί; Γιατί αυτή η μεταχείριση στους κατοίκους της Αγίας Αικατερίνης; Γιατί χάθηκαν και που πήγαν και τα έργα των Αστικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων  που αφορούσαν την Συνοικία Αγίας Αικατερίνης και που πάλι δεν αντέδρασε ως όφειλε η 2η Δημοτική Κοινότητα; Τι απέγιναν αυτά τα έργα; Που πήγαν και αυτά τα χρήματα; Σε ποια περιοχή; Και τα μνημόνια που υπογράψαμε Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης και Δήμος Ηρακλείου τι απέγιναν; Γιατί τόση σκληρότητα σε μια περιοχή της Πόλης μας, που τώρα αρχίζει να αναβαθμίζεται; Που επί 27 συνεχή χρόνια, παλεύουμε τόσο σκληρά για να δούμε  επιτέλους να βελτιώνονται οι συνθήκες ζωής της δικής μας και των παιδιών μας;
Που είναι όλα όσα μας έχουν υποσχεθεί; Που είναι το αθλητικό κέντρο; Που είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός; Που είναι το νέο κτίριο του 65ου Νηπιαγωγείου; Που είναι η υλοποίηση της πράξης εφαρμογής, με τις διανοίξεις των δρόμων, τους κοινόχρηστους χώρους, τα πάρκα και οι πλατείες; Που είναι το Κ.Η.Φ.Η.; Που είναι το Κ.Α.Π.Η. ……
4)Η αστική συγκοινωνία της περιοχής, θα διακόπτεται κάθε Πέμπτη από τις 07.00-15.00 αφού διέρχεται το αστικό λεωφορείο και από την οδό Κ. Αστρινάκη;
Ποιόν ενδιαφέρει από την 2η  Δημοτική Κοινότητα, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης θα ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη εποχή;
5)Τα χιλιάδες αυτοκίνητα των επισκεπτών της λαϊκής, υπολόγισε κανείς τους που θα παρκάρουν; Εδώ δεν επαρκούν τα τόσα στρέμματα του πάρκινγκ στο οικόπεδο Λυδάκη, θα χωρέσουν στα στενάκια της Συνοικίας μας των 4-5μέτρων πλάτους;
6)Οι κάτοικοι που έχουν είσοδο τα σπίτια τους από την οδό  Αστρινάκη, πως θα εξυπηρετούνται κάθε Πέμπτη και Σάββατο; Μήπως με ελικόπτερο; Που θα παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους, αφού μπροστά στα σπίτια τους θα είναι οι πάγκοι των εμπόρων; Και τα σκουπίδια, τα σάπια φρούτα, τα ψαρόνερα, η βρωμιά;
7)Έχετε λάβει υπόψη σας την ηχορύπανση των λαϊκών αγορών και τι τρομερά προβλήματα θα δημιουργούνται  κατά την ώρα λειτουργίας του πολυθέσιου 23ου Δημοτικού Σχολείου που έχει πρόσοψη και είσοδο και από την οδό Κ. Αστρινάκη; Τα παιδιά της Συνοικίας μας που φοιτούν σαυτό, θα περνάνε ανάμεσα στους πάγκους, στα καφάσια και στα φορτηγά, για να φτάσουν στο σχολείο τους;  Τους κινδύνους που θα διατρέχουν, τους υπολόγισαν;  
8) Το θέμα αυτό της μεταφοράς λαϊκής αγοράς στην οδο Κ. Αστρινάκη, είχε ξαναέλθει το 2009 προς συζήτηση στο τότε 2ο Διαμερισματικό Συμβούλιο. Αν θυμόμαστε καλά, την πρόταση αυτή, είχε καταψηφίσει τότε σαν διαμερισματικός σύμβουλος  ο νυν Πρόεδρος κος Γ. Τσίγκος….
Τι άλλαξε άραγε σε αυτά τα 3 χρόνια….; Γιατί σήμερα την υπερψήφισε; Είναι ευκαιρία να μάθουμε κι εμείς τα κριτήριά τους για μια τέτοια απόφαση.

Άραγε η 2η Δημοτική Κοινότητα έλαβε υπόψη τους τα παραπάνω προβλήματα που προκύπτουν και τα εξέτασε σε βάθος ή πήρε μια απόφαση του ποδαριού; Υπήρξε εμπεριστατωμένη εισήγηση μετά από κάποια σχετική μελέτη που έγινε, ή βρήκαν την εύκολη και βολική λύση  της Συνοικίας της Αγίας Αικατερίνης. Εξάλλου ένα εκπρόσωπο έχει μέσα στο Διαμερισματικό Συμβούλιο….
Οι κάτοικοι της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης σας διαβεβαιώνουμε, ότι δεν θα δεχθούν να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία αναβάθμισης και ανάπλασης της περιοχή τους, για να γίνεται μια λαϊκή αγορά. Εμείς δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε με την συμπαθή τάξη των αγροτών και εμπόρων των λαϊκών αγορών. Το αντίθετο μάλιστα, αφού έχουμε και άριστες προσωπικές σχέσεις με το Προεδρείο και πολλά από τα Μέλη τους. Όμως τους συνιστούμε, αντί να αναζητούν χώρους ευκαιριακούς που μόνο αντιδράσεις και προβλήματα δημιουργούν, ας αναζητήσουν μια μόνιμη βάση, Χώροι κατάλληλοι υπάρχουν.
Το Δ.Σ. με χθεσινή ομόφωνη απόφασή του, θα προχωρήσει σε πολλές μορφές δυναμικών κινητοποιήσεων οι οποίες και θα γνωστοποιούνται, μέσω των τοπικών ΜΜΕ, εφόσον επιμένουν να μεταφέρουν την λαϊκή αγορά στην οδό Κ. Αστρινάκη.
Περιμένουμε την 2η Δημοτική Κοινότητα, να προκαλέσει άμεσα συνάντηση όλων των εμπλεκομένων Φορέων, ώστε να καταγραφούν όλες οι γνώμες και να βρεθεί η καλλίτερη δυνατή λύση για όλους. Μέσα από ένα καθαρό και δημοκρατικό διάλογο όλα τα θέματα βρίσκουν την λύση τους.  Στην αντίθετη περίπτωση αναλαμβάνουν εξολοκλήρου την όποια ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει και το εννοούμε αυτό, χωρίς να θεωρηθούμε ότι λαϊκίζουμε ή εκβιάζουμε ή απειλούμε. Μακριά από εμάς αυτά, εκτός εάν βολεύουν κάποιους να κολλούν ταμπέλες.
Όλοι στην Πόλη μας γνωρίζουν ποιοι είμαστε, τον ρόλο μας και την τεράστια ανιδιοτελή προσφορά μας τώρα και 27 χρόνια γιαυτή την περιοχή, για το αγαπημένο μας Ηράκλειο. Ποτέ δεν έχουμε παίξει παιχνίδια κανενός, ποτέ δεν ενταχθήκαμε σε παράγκες και σε κλίκες, ποτέ δεν έχουμε δημιουργήσει προβλήματα και είμαστε από τις πιο φιλήσυχες περιοχές της πόλης μας.
Μην μας αναγκάσουν όμως να βρεθούμε απέναντι. Δεν το θέλουμε.

Με σεβασμό και εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                   Ο Γραμματέας
Μηνάς  Γρ.  Μαυροειδής                   Εμμ. Καταντωνάκης
Τελευταία ανανέωση ( 28.04.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >